Az arany a természetben elemi állapotban előforduló általában sárga elem, mégis gyakran láthatunk fehér, vörös színű ékszereket.  Mi ennek az oka? Mitől függ az arany színe?

Mitől függ az arany színe?

Az arany színe az ötvözőfémek tartalmától  függ. A tiszta aranynak sárga színe van, de önmagában nagyon puha anyag, könnyen deformálódik, ezért hogy ékszerkészítésre alkalmas legyen, különböző fémekkel ötvözik. Az ötvözetek ellenállóbbá teszik, az ékszereket, így kevésbé kopás állók lesznek.

Leginkább rezet, ezüstöt, nikkelt, palládiumot használnak erre a célra, ezek változtatják meg az arany színét.

Milyen az arany színe az egyes ötvözeteknél?

A leggyakoribb arany ötvözetek színei a következők:

  • arany + ezüst + réz + cink = sárga szín
  • arany + cink + réz + nikkel = fehér arany
  • arany + réz = vörös arany
  • arany + ezüst + réz = fehér vörös arany
  • arany + ezüst = zöldes sárga arany

Kevésbé ismert, de vannak egyéb különleges árnyalatok is, mint a kék, rózsaszínű, lila arany is.

  • Kék arany: A kék arany pontos előállítását titok övezi, legalább olyan bonyolult mint a kék szín keverése. Annyi bizonyos, hogy indiummal, ródiummal illetve kobalt segítségével lehet színezni az aranyat és különleges kékes árnyalatot létrehozni.
  • Rózsaszínű arany: Egy divatos különleges árnyalat a rózsaszín. 75% arany, 20% réz és 5% ezüst kombinációjából jön létre.
  • Lila arany: Főleg Szingapúrban gyártanak. Titka: 80 % arany mellett 20% alumínium is szükséges. Annak ellenére, hogy különleges szép színt ad, hátránya is van az ötvözetnek, ugyanis nehéz megmunkálni, rideg, törékeny anyag.
  • Fekete arany: A fekete aranyat nem ötvözéssel, hanem felületkezeléssel hozzák létre,  leggyakrabban ródiummal, ruténiummal hoznak létre sárga fémeket. Főként gyűrűket hoznak létre fekete drágakövek és gyémánt felhasználásával.

Ha fehér az arany színe, értékesebb mint a sárga?

A fehér aranyból készült ékszerek manapság divatosak, mert elegáns, különleges darabok, de fontos tisztázni, hogy nem értékesebbek a sárga aranynál. Ez egy tévhit! Az arany értékét nem a színe határozza meg, hanem az arany tartalma, amit karátban mérnek. A fehér arany színe pedig az ötvözetnek köszönhető, aminek fő ötvözete a nikkel, aki érzékeny a nikkelre, annak a palládiummal ötvözött arany lehet az alternatíva, amely szintén szép fehér színt eredményez. Tehát ha egy gyémántgyűrű fehér aranyból készült, nem biztos, hogy értékesebb vagy értéktelenebb emiatt.

Ez a cikk eredetileg az arany.info oldalon jelent meg, és a szerző engedélyével lett publikálva.

Felhasznált források: findagold.hu aranytomb.me www.grav.hu  wikipedia.org