A zöld szín egy természethez kapcsolódó szín, mivel a növényzet színe, a pszichológiában is gyakran használják, boldog színnek nevezik, a reményt jelöli. A zöld bár nem alapszín, de mivel gyakran használjuk, ezért a zöld szín keverés módszereit fontos ismerni.

Zöld szín keverés egyszerűen

A zöld szín másodlagos szín, mivel nem alapszín, ezért két másik szín kikeverésével lehet létrehozni. A zöld szín keveréshez kéket illetve sárgát használunk.  A sárga és a kék különböző mértékével viszont sok variációs lehetőség van, hogy milyen színt kapjunk, illetve több vizet használva is lehet halványítani az árnyalaton.

Zöld szín keverés a zöld árnyalataihoz

A zöld színkeverésénél számos árnyalatot lehet létrehozni a világoszöldtől a fenyőzöldig. Az árnyalatoknál lehet variálni az elsődleges színek árnyalatával, illetve a már kapott zöld színhez adhatunk még hozzá további színeket is.

  • Sötétzöld: Ha sötétebb  zöldet akarunk kapni, akkor egyrészt a kék színből kell többet keverni, a sárga helyett, valamint egy kis feketével is tudunk még sötétíteni.
  • Terepszínű zöld: Hogyan készítsünk a honvédség egyenruhájához hasonló zöld színt? Ilyenkor érdemes a már kapott zöld színhez, még egy kis pirosat keverni, így barnás árnyalatot kapunk.
  • Világoszöld: A világoszöld színhez eleve érdemes világosabb kék árnyalatot használni, a zöld szín keverésekor. Vagy a már kapott zöld színhez keverünk egy kis fehéret ezzel is lehet világosítani.
  • Citromzöld: Ennél a különlegesen világos színnél érdemes a halvány sárgát, vagy fehéret használni kis kékkel keverve, ekkor lehet ezt árnyalatot kikeverni.
  • Aquazöld: A zöld színkeverés után egy kis kéket és fehéret keverj még bele és akkor létre jön az aquazöld.
  • Olajzöld: Elsődleges sárga és kék színből keverjük a zöldet, amihez még kis feketét és fehéret is teszünk. Nem ajánlott barnát, lilát belekeverni, ha az olajzöld színt akarunk keverni, mert inkább szürkés árnyalatot hozunk létre.
  • Mentazöld: A mentazöld a tiszta intenzív zöld illetve a cián kék keverésével kapjuk meg.

Felhasznált források: hu.doctorizzy.com, indeco.hu tudasmania.hu