A kék az egyik leggyakrabban használt szín, amit a divatiparban, művészetben egyaránt használnak, mivel olyan pozitív érzelmekre hat, mint a derű, hűség, ezért a kék szín keverés kulcskérdés. Lehetséges kék színt kikeverni más színekből?

Hogyan lehetséges a kék szín keverés?

A válasz egyszerű: sehogy. A kék egy alapszín, mint ahogy a piros és a sárga. A színkeverés alapszínekből történik, bármelyik színt elő lehet állítani belőlük, de fordítva nem működik. Az alapszíneket nem tudunk más színekből keverni, ezért a kék színt sem tudjuk más színekből elállítani.

A kéknek viszont számtalan árnyalata van, amit ha létre akarunk hozni, akkor az alap kéket más színekkel kell kombinálni.

Kék szín keverése, a kék különböző árnyalataihoz

  • Sötétkék: A sötétkéknek van egy zöldes árnyalata, ezért ha sötétkék színt szeretnénk keverni, akkor narancssárgával, kell összekeverni. Nagyon lassan add hozzá a narancssárgát, mert különben torzítani fogja a kéket. Ha az éjszakai égbolthoz hasonló színt szeretnél, akkor keverj hozzá egy kis lila színt is.
  • Égszínkék: Ha ég szín kéket szeretnénk keverni, akkor egy kis bíbor és a kék szín keverése (9 rész kék + 1 rész bíbor) szükséges. Keverd össze jól a színeket, majd apránként adj hozzá egy kis fehér festéket is.
  • Királykék: A királykék szín keverése kék színből és bíborból történik. A királykék egy erős kék, amely hasonlít a porosz kékhez és kobalt kékhez, a különböző árnyalatok a bíbor mennyiségétől függnek pl. porosz kék 1 rész bíbor és 3 rész kék részből áll, míg a kobalt kék 1 rész bíbor és 4 rész kék eredménye.
  • Türkizkék: A kék zöld tartományába esik, ezért a sárga és kék szín keverésével jön létre, amit fehérrel lehet világosítani, feketével pedig sötétíteni, hogy a zöldes árnyalat helyett türkiz legyen.
  • Búzavirágkék: A búzavirágkéket úgy lehet kikeverni, hogy a kéket összekeverjük a lilával egy csepp vörösesbarna és feketét teszünk hozzá.
  • Indigókék: Az indigókék szín keveréséhez a kék mellett kis fekete szükséges.

Felhasznált források: cocorent.hu; doctorizzy.hu; tudasmania.hu