A textilfestés egyszerűnek tűnik, ám sokan az első próbálkozás után nem a várt eredményt kapják. Ennek különböző okai lehetnek, például a nem megfelelő színválasztás miatt az árnyalatok között nem jön létre az összhang. Hasonló problémát jelenthet, ha csupán egyféle, tubusos festékkel próbálunk bonyolult mintákat megoldani.

Hogyan érhetem el a legjobb eredményt textilfesték felhasználásával? Honnan tudom, hogy megfelelő színt választottam? Cikkünk 3 tippet fejt ki a témában, s ezekre a kérdésekre is választ ad.

1.      Textilfesték színek kiválasztása

A megfelelő textilfesték kiválasztása olyankor a legnehezebb, mikor a festeni kívánt felület alapszíne nem fehér vagy legalább világos. Ezért kezdőként mindig világos alappal próbálkozzunk. Festésre kiválóan alkalmas táskákat vagy más anyagokat vásárolhatunk pamutvászon webshopból.

Emellett legyen mellettünk egy gyakorló textildarab, melyen mindig kipróbálhatjuk a kiválasztott színeket! Így nem élesben ér a meglepetés.

2.      Különféle textilfestékek különböző célokra

Ahogy korábban említettük, nemcsak az ecsettel vagy szivaccsal felvihető tubusos festék létezik. Szebb hatást eredményez, ha textilfestő spray és toll is van a tarsolyunkban.

Mire jó a textilfestő spray?

Mire jó a textilfestő spray

Nagyobb felületeket szeretnél befedni festékkel? Nem teljes fedést, inkább egy kellemes hátteret szeretnél teremteni? Árnyékolni akarod a más megfestett alakokat? Bármelyik is a célod, a textil spray segítségedre lesz. Ráadásul a stencilezés technikájával sablonnal kitakarhatsz egyes részeket, így azok fehérek maradnak. Ugye, milyen egyszerű a textilfestő spray alkalmazása?

Mi a textilfestő toll célja?

A textil toll nem nagy felületek befedésére alkalmas. A körvonalak jelölése és a részletek kidolgozása viszont elképzelhetetlen nélküle. Kontúrosabb és kidolgozottabb rajzokat készíthetsz toll felhasználásával.

3.      Színek fixálása textilfestés után

Annak érdekében, hogy a színek sokáig élénkek maradjanak, valamint, hogy a minta sértetlen legyen, vasalással kell fixálnunk a színeket. Ezt száradás után tehetjük meg. Először vasalópapírt teszünk a mintára, majd pamut fokozaton, előmelegített vasalóval 30 másodpercig kell vasalnunk. Ezután a termékeket alacsony hőfokon moshatjuk is, a minta megmarad.

Összefoglalva:

A textilfesték felhasználása nem bonyolult, de a szép eredményhez odafigyelés szükséges. Érdemes az ecsetes megoldáson kívül spray és toll segítségét is igénybe venni. Emellett körültekintően kell kiválasztanunk a megfelelő színeket. Száradás után pedig nem feledkezhetünk meg a fixálásról.