A Pantone Color Institute ™ a világ minden táján elismert, színekkel foglalkozó tanácsadó intézet. A Pantone-nál mindent tudnak a színekről, a legnagyobb és legismertebb globális márkákkal működnek együtt abban, hogy azok a márka építési stratégiájukban maximálisan ki tudják használni a színek erejét, hatását, pszichológiáját.

Az Intézet évről évre előre jelzi a globális színtendenciákat és a szezonális trendeket. Emellett már több mint 20 éve megválasztja minden év Decemberében a következő év Pantone színét.

Az év színe 2021-ben pantone
pantone.com

Az év színe választás a Pantone-nál

A Pantone által évről évre megválasztott szín a divat, a lakberendezés, a grafika vagy éppen a webdizájn világában egyaránt meghatározó. Tervezők, webdizájnerek, kreatív területen dolgozók kíváncsian várják a döntést. Lényeges, hogy a színválasztásuknak minden évben van egyfajta aktuális, a társadalomnak szóló fontos üzenete.

A színek megválasztását alaposan előkészítik: színszakértők, színpszichológusok komoly trendelemzéseket végeznek. Ehhez sok mindent vesznek alapul: az aktuális divatot, a legújabb filmeket, a kortárs művészeti alkotásokat, az éppen legnépszerűbb turisztikai célpontokat, de még a jelentősebb politikai vagy társadalmi eseményeket, trendeket is figyelik. Végül ezek alapján hozzák meg a döntésüket az adott év Pantone színéről.

No de mi a 2021-es év Panoton színe?

A Pantone általában minden évben csak egy színt határoz meg. 2021 ebben (is) egy különleges év, mert 2 színt tettek meg az év pantone színeinek: az egyik szín egy klasszikus szürke, a másik pedig egy élénk sárga.

A klasszikus szürke színt (PANTONE 17-5104 TCX Ultimate Graya) Pantone 2021-ben azért választotta, mert stabilitást, megbízhatóságot és biztonságot áraszt egy megnyugtató árnyalatú szín. Éppen ez az egyik dolog, amelyre most a legnagyobb szükségünk van.

Az év színe 2021-ben természet

A Pantone által választott vidám napsárga szín (PANTONE  13-0647 TCX Illuminating) pedig derűt, pozitív életvidámságot, energiát sugárzó színárnyalat. Ez a másik dolog amire nagyon szükségünk van a pandémia hosszú és kimerítő hetei alatt.

A Pantone 2021-es színeiről elmondhatjuk, hogy a szürke-sárga eleve egy klasszikus színkombináció, előszeretettel használják például a lakberendezésben, divatban vagy éppen stílusos weboldalakon. A kombináció mindig nyerő: kontrasztos, de mégsem harsogó, inkább megnyugtató összképet kapunk.

Az év színe 2021 SEO expert