Az egyik leggyakoribb felújítási munka ha az otthonunkról beszélünk a festés.

Festésre bizony szükségünk van bizonyos időközönként.

Tisztasági festésre van szükségünk ha pl. értékesíteni akarunk egy ingatlant, így nagyobb eséllyel kel el egy tisztaságot sugárzó otthon. Kisgyerekes szülők ismerik azt a jelenséget, amikor kis kezek nyomait kell eltüntetni a falról, a gyermek a kreativitását a falon élte ki vagy egyszerűen „felrobbant” a gyermek kezében a pirosarany.

Festésre van szükségünk ha a gyermekünk növekedésével változik az ízlése. Az eddigi csodás baba rózsaszín helyett megkívánta az élénk sárgát vagy a menő kéket.

Ha fel akarjuk frissíteni az otthonunkat akkor is festékhez nyúlunk.

Kézenfekvő a kérdés: milyen színt használjunk? Ma már tulajdonképpen bármilyen szín elérhető. Ha nem találunk a kész színeket felsorakoztató termékskála között nekünk tetszőt, akkor bátran kevertessünk színkeverőgéppel ami már szinte minden festékboltban elérhető. Legyen szó falfestékről, homlokzatfestékről vagy akár falazúrról.

Sőt ha van egy konkrét elképzelésünk a kívánt színről, akkor az is megoldható.

Ha pl. a kedvenc pulcsink színét szeretnénk a falon viszont látni, csak be kell vinnünk a pulcsit a festékboltba, ezt bemérik egy spektrofotométer nevű eszközzel és már ki is dobja a kívánt színt és kikeverik számunkra.

Színház az egész világ

8+1 alapvető szabály, amit ha betartunk, nem lőhetünk mellé.

  1. Az egyes szobák funkcióihoz igazítsuk a színeket. Dolgozószobába pl. használjunk munkára sarkalló, élénkebb színeket, hálószobába válasszunk a pihenést elősegítő, nyugtató színeket.
  2. A szobák méretére is tanácsos figyelmet szentelni. Vannak színek, melyektől optikailag nagyobbnak érzed a szobát, egyes színekkel nagyobbnak fog tűnni a szoba, míg más bezártságérzetet idézhetnek elő.
  3. Színválasztásnál figyeljünk arra ki fogja használni a szobát. Más ízlésessel bír egy kamasz és egy idősebb korú személy.
  4. Egyetlen fal kiemelésével, más színre festésével egyedi hangulatot tudsz teremteni, de nem kell átrendezned, más színre hangszerelned a teljes berendezést. Ha megunod, az átfestése is könnyebb.
  5. Óvatosan a karakteres mintákkal! A kevesebb néha több. Ne felejtsd el, hogy ez nem egy párnahuzat, amit ha megunsz 2 perc alatt lecseréled.
  6. Hol helyezkedik el a szoba? A földszinten található lakásban (ha nem elég napos érdemes több világos árnyalatot és meleg színt felhasználni, míg a tetőterek általában világosak, ezért itt bátran válogathatunk a színek, illetve a nagyobb, karakteresebb motívumok közül.
  7. A mennyezet esetében – ha biztosra akarsz menni, mindenképpen a fehéret válaszd, mivel a sötétre festett mennyezet szűkíti a teret.
  8. Bizonytalan vagy? A fehér színnel biztosan nem lősz mellé. A fehér a frissességet tükrözi, a tisztaságot és könnyedséget sugall, növeli a teret.

+1 Homlokzatfesték esetén figyeljünk arra, hogy a választott szín mennyire bírja az UV sugárzást, különben azt vehetjük észre évek multával, hogy az eredetileg csodás homlokzatunk kifakult, az eresz alatt pedig ahol nem érte annyi napsütés csak épp megkopott és kevésbé nyújt impozáns látványt.

Ha szeretnéd kifestetni az otthonod és jogosult vagy, akkor vedd most igénybe az állami otthonteremtési támogatást.

Az otthonteremtési támogatás segítségével most számos felújítást elvégezhetsz otthonodon, a lábazatszigeteléstől kezdve a tetőtér szigetelésig.

Festésre fel!

Képek forrása: unsplash.com