A színek nagyon fontos szerepet játszanak az életünkbe. Befolyásolják a hangulatunkat, hatással vannak a lelki egyensúlyra, így nagyon nem mindegy, hogy milyen árnyalatokat használunk az egyes helyiségekbe. Mi a helyzet az ágyneműhuzatokkal és a hálószobai kiegészítőkkel? Ebből a cikkből minden kiderül!

Ágyneműhuzatok választéka

Rengeteg színnel találkozunk a mindennapok során. Ezek mindegyike csodásabbá teszi az életünket, ide tartoznak a textíliák is. A 200×200 cm méretű ágyneműhuzatok vásárlása segíti kinyitni előttünk a világot. Ezeket üzletekben, de akár az interneten is beszerezhetjük, hiszen a kínálat hatalmas. Érdemes tehát időt szánni a megfelelő szín megválasztására.

Az otthonunk esetében rendkívül fontos, hogy az békés és nyugodt hangulatot árasszon magából. Éppen ezért hasznos, ha sok-sok kiegészítővel és ágyneműgarnitúrák segítségével próbáljuk meg kialakítani házi paradicsomunkat, ahol könnyedén lazíthatunk. Mivel egy átlagos személy az életének egyharmad részét tölti alvással, már érthető, hogy miért van nagy jelentősége a hálószoba kialakításának.

A zöld ágyneműhuzat hatásai

Első körben fontos kiválasztani a helyiség stílusát, és persze, hogy milyen színekkel szeretnénk teletűzdelni. A zöld ágyneműhuzatnak rengeteg jótékony hatása van, mint a nyugodtság és a béke hangulatának megteremtése. Ez a természet színe is, így nem véletlen, hogy sok változatot ezzel az árnyalattal kombinálnak. Jó választás a halványzöld-vanília verzió, de ott van még a fehér-zöld, vagy éppen a sárga-zöld kivitel is. A legjobb, ha valamilyen világosabb vagy mélyebb zöld mellett tesszük le a voksunkat, hiszen a túl rikító, esetleg neon negatív hatással lehet az alvásunkra.

A fehér ágyneműhuzat hatásai

A fehéret remekül lehet kombinálni egyéb színekkel, de nem szabad túlzásba esni. A rengeteg fehér és semleges árnyalat nyugtalanságot és migrént okozhat, akár tudat alatt is. Ugyanez a helyzet a szürke és egyéb élénkebb színnel is, egyikből sem szabad túl sokat alkalmazni a hálószobában, főleg nem az ágyneműhuzat tekintetében.

A piros, rózsaszín és sárga ágyneműhuzat hatásai

Színterápia: ágyneműhuzat élénkebb tónusok

Az élénkebb tónusok nem igazán segítenek az elalvásban, hiszen ezek mindegyike aktivitásra ösztönöz bennünket. A pirosat, a rózsaszínt, illetve az élénkebb sárgát érdemes elkerülni a hálószobában, maximum kisebb mintákkal ellátott ágyneműhuzat megengedett.

A kék ágyneműhuzat hatásai

A zöld mellett a kék a legjobb választás, hiszen ez is közelebb hoz bennünket a természethez és a vízhez. Persze itt is aranyszabály, hogy ne a neon változatot válasszuk ki, hiszen az szintén nem segít a pihentet alvásban. Szóba jöhet azonban a tengerkék, az égkék, a sötétkék, de még a pasztellkék is egyaránt. Ezek mind-mind nyugodtságot és kellemes pihenést garantál számunkra.

Színterapia kék ágynemühuzat hatásai

Összegezve

A hálószoba berendezésénél nagy szerepet játszanak a választott színek. Mindegyik árnyalatnak megvan a maga jótékony vagy éppen negatív hatása. A kék és a zöld remek választás, hiszen közelebb hoz bennünket a természethez. Nem érdemes azonban túl sokat fehér, piros, vagy éppen élénkebb tónusú 200×200 cm méretű ágyneműhuzat vásárlásba fogni. Ezek ugyanis nem támogatják a pihentető alvást.