Lakberendezésnél tudjuk, nagy jelentősége van a színeknek. Egy otthon tulajdonosa a saját ízlése szerint állítja össze lakásának színeit. De vajon van-e jelentősége a színeknek ingatlan eladásnál. Ebből a cikkből ezt tudhatod meg.

Otthon versus lakás, amit eladunk

Az otthonunk a miénk, és jó esetben arra való, hogy ott jól érezzük magunkat. Mindenki másképp, másféle színekkel érzi jól magát. Van, aki szereti az élénk színeket, és ezért lilára vagy pirosra festi a hálószobáját, vagy akár valamennyi helyiséget. Másoknak a sárga vagy zöld jön be, és vannak olyanok is, akik a fekete – fehér színkombinációra esküsznek.

Viszont, amikor el akarjuk adni az otthonunkat, nézőpontot kell váltani. Ekkor ugyanis az otthonból terméket kell csinálnunk. Azok a színek, amelyek tetszettek magunknak a saját otthonunkban, egyáltalán nem biztos, hogy jók lesznek eladáskor. Pontosabban, nem biztos, hogy tudják az eladást támogatni. A termék ugyanis arról szól, hogy másoknak legyen vonzó. Onnantól kezdve, hogy el akarjuk adni lakásunkat, az ingatlan már a vevőről szól.

Home staging szerepe ingatlan eladásnál

Itt jön be a home staging a képbe, amelynek szó szerinti jelentése az otthon színpadra állítása. Magyarul úgy szoktunk mondani: a home staging az ingatlan felkészítése.

A több évtizede használt módszernek az a célja, hogy úgy kerüljön a piacra az ingatlan, hogy a vevők meglássák az előnyeit, az adottságait. Továbbá egy életérzést átadva, el tudják képzelni magukat abban a lakásban vagy házban.

Használj világos, semleges színeket!

Mindenki tágas, napfényes otthont keres magának.  Ez egy alapvető elvárás, amit nem feltétlenül fogalmaznak meg maguknak a vevők, de attól még eszerint döntenek.

A világos és egyben semleges színű (fehér, bézs, szürke) falak növelik a teret, így tágas érzést keltenek. Ennek érdekében mindenféleképpen javasolt a home staging elveit alkalmazva megszabadulni a régi tapétáktól, festésrétegektől, és egységes, világos színűre kifesteni a lakást. Ezzel növeljük az ingatlan vonzerejét, továbbá a friss festés hozzájárul ahhoz, hogy a vevők úgy érezzék, ide csak be kell költözni.

Színek jelentősége ingatlan értékesítésekor 2

Tudatosan válaszd ki a színeket!

Ahhoz, hogy egy lakás jó érzést keltsen a vevőjelöltekben, fontos a harmonikus megjelenés. A harmóniához járul hozzá, ha tudatos a színválasztásunk, és azt következetesen végig is visszük az egész lakáson.

A világos, semleges falszínekhez gyakorlatilag bármilyen színpárt tudunk párosítani. A lakás stílusához és célcsoportjához illően válasszuk ki a színpárt, amit aztán az egyes helyiségekhez illően, de egységesen használjunk a lakás dekorációjánál! Vagyis ne az legyen, hogy az egyik helyiségben lila – szürke színű dekorációs elemeket alkalmazunk, míg a másikban narancssárga – sárga színűeket!

A lakás hangulatát a kiválasztott színű dekorációs elemekkel tudjuk megteremteni. Ilyenek a párnák, takarók, virág kaspók, törölközők stb.

Ingatlan eladásnál tehát vedd figyelembe, hogy nagy jelentősége van a színeknek! A világos színekkel és a dekorációs színpárral sokat tehetsz a sikeres ingatlan eladás érdekében.

Magyari Éva
ingatlan eladási tanácsadó
home staging szakértő

A képek forrása: ingatlanangyal.hu