Mi a teendő, ha szeretnél festeni, de nem áll rendelkezésedre pont az az árnyalat egy festékből, amire leginkább vágytál? A megoldás, természetesen adja magát: ki kell kevered azt az árnyalatot. Ne legyen a festék színkeverés a mumusod!

Mit tegyek, ha nem vagyok a festék színkeverés nagymestere?

Cikkemben pont neked szeretnék segíteni! Néhány tippel és trükkel megkönnyítem a dolgod, hogy legközelebb már bátran nyúlj a színekhez és bátran kísérletezz. Mivel leginkább hobbikellék felhasználóként az akril, víz- és akvarell festék színkeverés terén szereztem jártasságot így tanácsaimat főként ilyen festékek keverése esetén használhatod. Persze falfestékek keverése esetén is hasonlóan működik a folyamat. De először egy kis színelmélet következik.

Hogyan különböztetjük meg a színeket?

Megfelelő színárnyalatok kikeveréséhez és a későbbi színhasználathoz alapvetően fontos tudnunk, mi alapján különböztetjük meg a színeket. A színelméletről érdemes olvasni bővebben is, itt most röviden összefoglaljuk, hogy minél hamarabb átláthasd és kezdődhessen a tényleges móka, a festék színkeverés!

Alapszínek: a három alapszín a piros, a sárga és a kék, amelyek azért tekinthetők alapszíneknek, mert ez a három szín semmilyen más színből nem keverhető ki. Ellenben az ezekből kikevert másodlagos és harmadlagos színekből az összes más szín kikeverhető.

Másodlagos színek: a három másodlagos szín: a narancs, a zöld és a lila. A másodlagos színek az alapszínű festékek keveréséből jönnek létre. Ha a pirosat és a sárgát keverjük, ebből lesz a narancs. A kék és a sárga keveréke zöld színű lesz, ha pedig a kéket és a pirosat keverjük össze, akkor lila árnyalatot kapunk. A lila szín keveréséről itt olvashatsz többet.

Harmadlagos színek: a hat másodlagos szín: napsárga, sötétnarancs, pink, ibolyakék, türkiz, fűzöld. Vagyis, ha az alapszíneket a másodlagos színekkel kevered, akkor jönnek létre azok az árnyalatok, amelyeket harmadlagos színeknek nevezünk. Azaz, ha a sárgát és a narancsot kevered, akkor napsárgát kapsz, a narancs és a piros keveréke adja a sötétnarancs árnyalatot. A piros és a lila árnyalatából lesz a pink, a lila és a kék árnyalatából pedig, az ibolyakék. A kék és a zöld keveréke lesz a türkiz, a zöld és a sárga keveréke pedig fűzöldet ad.

Festékes kezek

Tipp: mire figyelj festék színkeverés közben?

  • Először mindig ahhoz a színhez keverj egy keveset a másik árnyalatból, amelyhez hasonló árnyalatot szeretnél elérni. Aztán mindaddig adj hozzá a másik színből kis adagokban, amíg el nem éred a kívánt árnyalatot.
  • Fehér hozzáadásával világosíthatod, fekete hozzáadásával sötétítheted az árnyalatot. De itt is ügyelj arra, hogy minél kisebb adagokban add hozzá a színeket.
  • Vízfesték esetén figyelj arra, hogy világosabb lesz a végső festékfolt, ha több vizet használsz.
  • Mindig használj próbapapírt, vagy fa tárgy esetén egy rejtett részen próbáld ki, mielőtt élesben vinnéd fel a kész árnyalatot a felületre.
  • Használj letörölhető felületet vagy festékpalettát a festék kikeveréséhez.

Bízom benne, hogy a fentiekkel segítségedre voltam abban, hogy bátrabban láss ezután már hozzá a különféle festékárnyalatok kikeveréséhez. Ne feledd: gyakorlat teszi a mestert!