Napjainkban nagyon népszerűek a színes falfestékek. Mindenki a személyiségéhez illő színeket, árnyalatokat próbál keresni. Ha nem találjuk a boltok polcain a nekünk tetsző árnyalatot, akkor falfesték esetén is szóba jöhet a színkeverés. Ilyenkor jól jön néhány praktikus ötlet. Nézzük most ezeket.

Színkeverés falfesték esetén, de hogyan?

Kis mennyiségű festékkel próbálkozzunk először. Fehér festékbe tegyünk kevés színezőpasztát, akár két félét is. A színezőpasztánk mennyiségének növelésével tudjuk sötétebbé tenni a falfesték színét. Így egy nagyon egyedi színű falfestéket kapunk, egyedit és megismételhetetlent. Házi színkeveréshez további tippeket itt olvashatsz.

Ha a későbbiekben újra ki szeretnénk keverni ugyanazt színt? Nos, gyakorlatilag ez majdnem lehetetlen lesz! Ekkor érdemes a számítógépes színkeverést választani.

Számítógépes színkeverés

A számítógépes színkeverés előnye, hogy a lehetőségek határtalanok. Több ezer szín közül választhatunk, és a színkód feljegyzésével akár hosszú évek múlva is előállítható pontosan ugyanaz a falfesték szín. A gépi színezéssel keverhetőek kültéri és beltéri falfestékek egyaránt.

A falfesték színének kiválasztása színkártyák segítségével történik. A festékboltokban rendelkezésünkre állnak színkártyák, amelyek közül ki tudjuk választani a nekünk tetsző színárnyalatot.

A számítógépes falfesték színkeverés alapanyaga a fehér bázisfesték. A fehérségét a titán-dioxid tartalommal állítják be. Minél kevesebb a festékben a titán- dioxid, annál több színezőanyag felvételére képes. A legtöbb fehér festék csak korlátozott mennyiségű színező pasztát képes befogadni, ezért belőlük csak pasztellszínű falfestéket lehet keverni.

A sötét, erős színek keveréséhez már nem fehér, hanem színtelen bázisfestéket használunk.

Színkeverés falfesték-Színrendszerek

A világ minden pontján ismertek és használatosak az NCS vagy a RAL színrendszer. Az NCS kártya 1950, a RAL pedig 185 színárnyalatot tartalmaz. Érdemes ezeken a kártyákon keresni a falfestékünk színét, mert a színkódjaikat minden színkeverő gép be tudja azonosítani.

Források: www.piktorfestek.hu ; 1000otthon.hu