A felújítás során az egyik legmeghatározóbb momentum, amikor eldől, milyen színt kapnak majd a falak, melyek között évekig tartózkodni fog a család. Ebben a cikkben profi fogásokat gyűjtöttem össze, hogy neked is sikeresen működjön a színkeverés házilag.

Még mielőtt elkezdenéd

Az első és legfontosabb tanács, mielőtt még a szín saját kezű kikeverése mellett döntesz, hogy csak akkor keverd ki te magad az árnyalatot, ha világos vagy pasztellszínekben gondolkodsz. A sötét színek egyenletes kikeverésére ugyanis a legtöbb festékgyártó a gyári színkeverést javasolja. Ennek egyszerű oka van: a sötétebb, markáns árnyalatokhoz több színező pasztára lesz szükség, viszont egy adott fehér festék csak bizonyos mennyiségű színező pasztát képes felvenni, a felesleges paszta kicsapódhat. Ezt a mennyiséget otthoni körülmények között nehéz eltalálni. Ezért az egyenletes eloszlatást kifogástalanul csak gyári keverőgéppel lehet megoldani. A nem egyenletes elkeverésű végső árnyalat sajnos foltos falat eredményezhet. Ha tehát világos árnyalatban gondolkodsz, olvass tovább!

Mire lesz szükséged?

Pasztell vagy világosabb árnyalatú színeket kis gyakorlattal már házilag is egyenletesen ki lehet keverni. De lássuk, miből áll a színkeverés, maga?  A színkeverés azt jelenti, hogy egy adott árnyalatú festéknek egy másik hozzáadásával megváltoztatjuk a színét. Falfestés esetén ehhez szükséged lesz egy alapszínre (ami lehet fehér árnyalatú diszperziós beltéri falfesték vagy bármilyen világos árnyalatú diszperziós beltéri falfesték) és egy színező pasztára (vagy egy sötétebb árnyalatú, másik festékre).

Meghatározó a végső árnyalat egyenletessége szempontjából, hogy legjobban az azonos márkanevű festékek keverhetők el jól egymással, hiszen azok azonos kötőanyagot tartalmaznak.

Profi fogások, ha a színkeverés házilag történik

  • Fontos, hogy a mindig világosabb árnyalatúhoz kell hozzákeverni a sötétebbet.
  • A színező pasztának csak max. 5%-át használd fel, mert a koncentrátum sok pigmentet tartalmaz.
  • A színező pasztát először egy kis mennyiségű világos festékben keverd el egyenletesen, hogy az homogén elegyet képezzen. Ezután ezt a bekevert árnyalatot keverd el a többi festékben.
  • Az előbbi pontot ismételd mindaddig, míg a kellő színárnyalatot el nem érted. Fontos figyelembe venned, hogy a színezett festék száradás után kicsit világosabb árnyalatú lesz.
  • A teljes, megvásárolt árnyalatot keverd el, hogy a falra felhordva valóban a teljes felületen azonos árnyalatú legyen a fal színe.
  • A színezett festéket gyakran és alaposan keverd át, mert ez meghatározó az egyenletes fedettség szempontjából.

Mennyi festéket keverj be?

Festő, létra

A bekevert festék mennyisége szempontjából meghatározó a festék fedőképessége. Ezért a bekevert festékmennyiséget úgy kell meghatározni, hogy a festendő falfelületet annyiszor számold, ahány réteg szükséges a kellő színtelítettség és foltmentesség eléréséhez. Ezt próbafestéssel először tesztelned kell. Két festékréteg szinte biztosan szükséges a jó fedéshez. De az is előfordulhat, hogy csak egy harmadik réteg ad igazán teltszínű, homogén felületet. Emiatt a bázisfestékből célszerű a fentiek figyelembevételével nagyobb mennyiséget megvenni.

Remélem, hogy az ebben a cikkben összegyűjtött profi fogások segítenek abban, hogy neked is működjön a színkeverés házilag.

További tippekért olvasd el a Ne legyen a festék színkeverés a mumusod című cikkemet is.