Ezt a leírást a színkeverésről, gyerekeknek ajánlom. Ha szeretnéd ügyesen és magabiztosan megtanulni a színkeverést, most adok egy kis segítséget. Megvizsgáljuk, milyen színek vannak, és miképpen viselkednek a színek ha összekevered őket.  Először is szükséged lesz tempera festékre, vagy vízfestékre, és egy jó minőségű papírlapra. Félfamentes rajzlap nem jó, mert az rögtön szétázik! Jobb ha műszaki rajzlapot használsz.

A festők alapszínei

A színkör közepén a három alapszín található: piros, sárga és kék. Ezeket azért nevezzük alapszíneknek, mert a három alapszínt nem lehet kikeverni más színekből. Másképpen fogalmazva, csak az alapszínekből lehet újabb színeket kikeverni.  Az alapszínekből kikeverhető színeket a másodlagos színeknek nevezzük.

Színkör, alapszínek

A másodlagos színek

A színkeverés előre kiszámítható tervezhető. Milyen színeket tudsz kikeverni a fenti 3 alapszínből?  Ha a pirosat kékkel kevered akkor lila színt kapsz. Ha a pirosat sárgával kevered akkor narancs színt kapsz. Ha a kéket sárgával kevered akkor zöld színt kapsz. Ezeket az újabb színeket, a lilát, a zöldet és a narancssárga színt másodlagos színeknek nevezzük. Ha van egy olyan ceruza készleted amiben benne van a piros, kék, sárga, zöld, narancssárga és a lila szín, már szuper jó rajzokat tudsz készíteni. Érdekes hogy a színes ceruzakészletekben gyakran találsz fekete és fehér ceruzákat. A művészek azt szokták mondani, hogy a fekete és a fehér nem is igazi szín.  De ettől függetlenül a fekete és fehér rajzok nagyon szépek. Mivel a feketét és a fehéret sem lehet más festékszínekből kikeverni, ezért ezek is alap színnek számítanak a festészetben.

Színkör

Próbáld ki az eddig leírt színkeveréseket. Észre fogod venni, hogy a színek nem mindig fogadnak szót. Nem engedelmeskednek. Miért? Mert nem mindegy, hogy  mennyi festéket veszel az ecsetre, és az sem mindegy, hogy mennyi vizet keversz a festékekhez. Lehet híg festékkel és sűrű festékkel dolgozni.

Ha csak egy színt veszel az ecsetre, és az sűrű, sok festéket tartalmaz, akkor élénk erős színt tudsz festeni a papírodra. Ha egyre több vizet keversz a festékhez, akkor egyre halványabb színt tudsz festeni. Így különböző árnyalatú színkeverést tudsz létre hozni. Próbáld ki csak egyetlen színnel a sötéttől az egészen világos színárnyalatig. Legyen mondjuk a kék szín. De az összes többi színnel is kipróbálhatod gyakorlás képen. Ez a gyakorlás fejleszti a kézügyességedet és a színlátásodat is. 

Aki sokat fest, az egyre több és több árnyalatot képes meglátni a szemével! Itt van ez a kör, ahol több szín is látható sötéttől a világosig.

Színkör

Ha szeretnéd kifejezni hogy sötét vagy világos a szín amit festettél akkor a szín árnyalatáról beszélünk.
Sötétkék középkék vagy világoskék árnyalat.

Miért színesek a tárgyak?

Biztosan láttál már szivárványt.  Ez egy fényjelenség, amikor a fehér fény ami a napból jön,  felbomlik színes fénynyalábokra.  A jelenséget egy háromszögű átlátszó rúddal is elő lehet idézni. Ez a prizma. A prizma  befogadja  és  megtöri a fehér fényt, így színes fény keletkezik, ahogy azt a lenti ábra mutatja.
Ebből látszik hogy a fehér fény valójában összetett, és a színes fényekből áll össze.

Minden tárgyra a napból érkező fehér fény esik, de a tárgyról visszaverődött fénynek már van valamilyen színe. Ez a jelenség  azért történik, mert  a tárgy csak azt az egy színt veri vissza, amilyen színűnek a szemünk látja azt a tárgyat. A többi színt ez a tárgy elnyeli. A kék pólód csak a kék színt veri vissza és ezt a kék színt a szemünk érzékeli. A Zöld póló festékszemcséi csak a zöld színt verik vissza,a többi színt elnyelik vagyis kivonják a fehér fényből. Ezért a festékkel való festést kivonó színkeverésnek nevezik.  

A színkeverés izgalmas játék a gyerekeknek.  A festékek olyan apró részecskéket tartalmaznak, amelyek a piros a sárga vagy a kék színű fényt visszaverik. Azért lehet velük szép képeket festeni, mert az ecsettel és a festékek  összekeverésével te irányítod hogy milyen színek kerüljenek a fehér papírra.