Korábban átnéztük hogy mit jelent az összeadó színkeverés és mit jelent a kivonó színkeverés. Most lássunk néhány színkeverési gyakorlatot  mind a két színtéren. A kivonó színkeverést már az oviban elkezdtük megismerni amikor az első színes ceruzákat kipróbáltuk. Az összeadó színkeveréshez már szükségünk lesz egy számítógépre is de nagyon jó móka lesz!

Kivónó színkeverési gyakorlatok a három alapszínnel!

Eszközök:

  • Vízfesték, gombfesték vagy tempera KÉK, Vörös, Sárga és Fekete színek.
  • Fehér papírlap, rajztábla,
  • Ecsetek, víz, vizes tálkák

1. színkeverési gyakorlat: kivonó színkeverés.

A kék festékeddel próbál ki a feladatlap első gyakorlatát. Erős kék színnel festd meg az első kockát,  majd a következő kockákba egyre kevesbb festékkel és egyre több vízzel dolgozva haladj a halvány kék színig. Ha kedved van, próbáld ki ugyan ezt a vörös és a sárga alapszínnel, valamint a fekete színnel is. Az ecsettel és festékkel megvalósítható színkeverést analóg színkeverésnek is nevezzük.

Színkeverés gyakorlat alapszínek telítettség

Ezzel a gyakorlattal a színek telítettségét csökkentjük az által hogy egyre kevesebb festékszemcse lesz az ecseten és egyre több víz. Hígul a festék, halványodik a szín.

2. színkeverési gyakorlat:

A három alapszínből keverd ki a másodlagos színeket, az ábra szerint. Mindig tiszta ecsettel indulj neki, az ecsetet jól mosd ki hogy ne legyen benne semmilyen szín amikor a sárgába mártod.

Kék+sárga= zöld,  Először a sárgát fesd utána adj hozzá egy pici kéket, így lesz sötétebb
Ne a kékkel kezd mert az olyan nagyon sötét hogy a sárga nem fog érvényesülni.

Sárga +Piros = narancs  Először a sárgával kezdd, és utána tegyél hozzá picike pirosat.

Piros+Kék = lila  Először a pirossal kezdd, utána tegyél bele pici kéket, növeld a kék mennyiségét, míg eléred a lila színt.

Színkeverés gyakorlat

3.  színkeverési gyakorlat:  RGB színkeverés (additív színkeverés)

Most a fényszínekkel dolgozunk,  vagyis digitális színkeverést fogunk alkalmazni, mert a számítógép lesz az eszközünk. Lépj a következő weboldalra:

htmlcolorcodes.com >>

Látni fogsz egy nagy négyzetet, az alja fekete a teteje piros. Egy kör jelzi az éppen kiválasztott színt.  Jobb oldalon látható egy csúszka, mellette nagyobb felületen a kiválasztott szín és  alatta kódokat találsz.  Keresd meg az R G B betűk mellett található számokat.

Digitális színkeverés piros

Az ábra azt mutatja, hogy ezt a színt úgy kevertük ki, hogy a RED (piros színt ) 255 re állítottuk vagyis maximális mennyiségű piros van benne, a GREEN zöld 87 re van állítva, a BLUE kék pedig 51 re van állítva  0-255 közötti skálán.  A szín RGB kódja R255 G87 B51.

Ha ismerjük egy szín  RGB kódját, ez nagyon jó szolgálatot tesz nekünk, ha később szeretnénk pontosan  ugyan azt a színt használni, nem kel a kis körrel  keresgélni találgatni a színátmenetes felületen, hanem be kell írni pontosan a kódot. 

Feladat:
Milyen színeket kapsz akkor, ha a következő értékeket begépeled a kód mezőbe?
Tedd rá a kurzort és írd be a számokat a  betűk mellé.

  • első szín:    R 51  G 79   B 255
  • második szín:R 255 G 231 B51
  • harmadik szín:R 0 (nulla) G 140 B 26
  • negyedik szin: R 0 (nulla) G 255 B47

Végül próbáld ki a csúszkát és a kör színkijelölőt is.

Digitális színkeverés zöld

Ez egy érdekes feladat volt, aminek majd hasznát veszed akkor ha egy grafikus programban szeretnél  színesben rajzolni, mint példádul a GIMP.