A szlovák zászló színei hasonló, bár eltérő színű sávokból állnak, mint a magyar lobogó trikolorja. Egy nagy különbség mégis van. A szlovák zászló színeinek pontos árnyalatát (az úgynevezett RGB színkódot) egy banális malőr miatt nem lehet pontosan tudni. Márpedig nem mindegy, hogy egy nemzeti jelképet milyen színekkel ábrázolnak.

Mégis mik a szlovák zászló helyes színei, és mi a bizonytalanság oka?

A szlovák zászló színei és színkódjai

A szlovák nemzeti lobogó fentről lefelé indulva fehér, kék és piros színű, egyenlő arányban felosztott vízszintes sávokból áll (a zászló bal oldali első harmadában a szlovák címerrel). Így a szlovák zászló színei belesimulnak a környező szláv országok nemzeti zászlóinak színvilágába.

Például a cseh, horvát, szlovén és orosz zászlók is a fehér-kék-piros színeken alapulnak.

A színek legvalószínűbb RGB kódjai

Az RGB kódok, amelyekkel semmit nem tudsz elrontani:

  • Fehér: 255, 255, 255
  • Kék: 35, 85, 144
  • Piros: 228, 51, 45

A szlovák trikolor színeinek html-kódjai

  • Fehér: #FFFFFF
  • Kék: #235590
  • Piros: #E4332D

Ezek miért csak a legvalószínűbb színkódok? Olvass tovább!

Miért nem lehet tudni a szlovák zászló színeinek pontos árnyalatát?

A szlovák trikolor színeit Szlovákia megalakulása után, 1993 februárjában határozta meg az ország nemzeti jelképekről szóló törvénye. Ebből azonban valamilyen oknál fogva kimaradt a szlovák zászló színeinek pontos meghatározása.

A törvény mindössze annyit ír elő, hogy a szlovák nemzeti zászló fehér, kék és piros színű vízszintes sávokból áll. Betű szerint értelmezve a jogszabályt ez annyit jelent, hogy bármilyen árnyalatú „fehér”, kék és piros sáv megfelel a szlovák zászló ábrázolásához.

A szóban forgó törvényt 2019-ben is módosították, a színárnyalatok pontosítása azonban nem került bele a jogszabályba.

Szlovák zászló színei

Honnan tudtuk meg mégis a szlovák zászló színeit?

A fenti törvény egyik melléklete tartalmazza a szlovák zászló sablonját. Ennek színeit egy képszerkesztővel már könnyen meg lehet határozni.

Ha tehát használod valahol a szlovák zászló színeit, tudd, hogy azok a szlovák törvénytár 63/1993-as számú törvényének vonatkozó mellékletéből származnak.

A cikket a szlovák Vivik.sk oldalról, a festéssel és festék színkeveréssel foglalkozó blogtól kaptuk.